1. SORU

Osmanlı İstanbul’u her devirde dünyanın cazibe merkezi olmuştur. Bunda en büyük etken kavmiyetçilik yapmaması ve insana verdiği değerdir şüphesiz.

Yaşayan her milletin ürettiği değerler zenginliğine zenginlik katar gün geçtikçe şehrin. Mesela; her milletin kendisine has ürettiği ekmek çeşitleri bugün araştırma konusu olmuştur.

Hangisi İspanya’dan hicret eden Endülüs Müslümanlarına has ekmektir?

CEVAP:

Francala

 

2. SORU

EAÜ Kütüphanesi’nin yazma eserler bölümünde en muteber Kuran-ı Kerim Tefsirlerinden birinin bilinen en eski nüshası ortaya çıktı.

Yaklaşık 750 yaşında olan eserin bir özelliği de müellifi henüz hayattayken yazılmış olması.

Bu büyük âlim kimdir?

CEVAP:

Kadı Beyzavi

 

3. SORU

Padişah portrelerine bakıldığında günümüzde görmeye pek alışık olmadığımız bir insan tipiyle karşılaşırız. İlgi ve bilgilerinin sınırı yok gibidir

Sultan Abdülhamit Han’da hanedanının bu özelliği fazlasıyla görülmektedir. Diplomaside emsalsizdir, finansta uzman. Marangozluk eserleri büyük sanatkarlara parmak ısırtır. Merhameti eseri onlarca seçkin hayvanı vardır.

Hangisi bunlardan değildir?

CEVAP:

A) Beyaz papağan Serhafiye

B) Çatalsız Yemek Yemeyen Kedi

C) Dedektif köpek Cherie

D) Sürgün günlerinde dostu olan Garfield

 

4. SORU

”Kahve ve şekerin Avrupa’nın mutluluğuna katkısını bilemiyorum ama o iki bitkinin dünyanın her iki yakasına da felaket getirdiğini biliyorum.”

Fransız yazar Bernardin de Saint-Pierre’nin bu bedbin ifadesinin sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

CEVAP:

Yaklaşık 13 milyon Afrikalının Avrupa ve Amerika tarafından köleleştirilmesi

 

5. SORU

İmam-ı Birgivi Hazretleri tasavvuf, fıkıh ahlak alanlarında birçok eser kaleme almıştır.

Şeriatı yok sayan sahte şeyhlere, cehaleti baş tacı eden ham sofulara meydan vermemiştir. Bununla beraber büyük bir nahiv âlimidir.

Bu sahada yazdığı ve günümüzde dahi elden düşürülmeyen mücmel eseri hangisidir?

CEVAP:

AVAMİL

 

6. SORU

Eski ismi “kapân-ı dakik” olan İstanbulun ünlü semti aşağıdakilerden hangisidir?

 

CEVAP:

UNKAPANI

 

7. SORU 

Değirmenlerde öğütme işlemi ilk devirlerde dünyanın birçok yerinde taşı elle çevirerek yapılırdı. Zamanla yeni yöntemler icat edildi.

Bilinen ilk yel değirmenleri bugün hangi topraklarda bulunmaktadır?

CEVAP:

ARNAVUTLUK / MAKEDONYA

 

8. SORU

Şubat ayı tarihte birçok önemli olaya şahitlik etmiştir.

Hangisi bunlardan değildir?

CEVAP:

A) 7. Haçlı Seferi’nin Mansure’de Memlükler tarafından durdurulması

B) İstanbul’un fethi

C) Şiddetli kıştan dolayı İstanbul Boğazı’nın donması

D) Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) Veda Hutbesi’ni okuması

 

9. SORU

Bilinen ilk uçak denemelerinden birinin 1023 sene önce kanatları büyük kuş tüylerinden yapılmış bir cihaz icat edilerek yapıldığı bilinmektedir.

Bu uçuşu gerçekleştiren zatın ismi Ay üzerinde 89 km çapındaki bir kratere verilmiştir.

Endülüslü bu bilim insanı kimdir?

CEVAP:

Ebu’l Kasım Abbas bin Firnas

 

10. SORU

Günümüzde olduğu gibi geçmişte de birçok yenilik İstanbul’da başlardı. Taksiler de bunlardan biriydi.

İstanbul’da ilk otomobil ne zaman kullanılmaya başlanmıştır?

CEVAP:

1908

 

11. SORU

Sosyal medya uygulamalarının çoğu ücretsiz olarak kullanıma sunulmakta, böylelikle insanlar için daha cazip hale gelmektedir.

Ücretsiz oldukları halde dünyanın en çok kazanan şirketleri olan sosyal medya platformları, kullanıcılarından para yerine daha çok ne talep etmektedirler?

 

CEVAP:

ZAMAN

 

12. SORU

Kitab-ı Hakim’de incir, zeytin ve zeytin ağacından övgü ile bahsedilir. Meyvesi üzerinde kasem vardır. Sonra insanın güzelliğine geçilir.

Kur’an-ı Kerim’de zeytin kelimesi kaç yerde geçmektedir?

CEVAP:

7

 

13. SORU

”Benim de hayatta esas desteğim, imanım ve itikadımdır. İnsana yaşama arzusunu ve ebedi saadeti veren itikadıdır. Yoksa maddi kuvvet değildir.”

Bu sözlerin sahibi “Hayatımın Acı ve Tatlı Günleri” isimli eserinde hatıralarını anlatan Sultan İkinci Abdülhamit’in kızlarından hangisidir?

CEVAP:

Şadiye Sultan

 

14. SORU

Eğer bir su değirmenine yolunuz düşerse ilk göreceğiniz şey suyu değirmene getiren ………. olacaktır.

Metinde boş bırakılan yere gelmesi icap eden kelime hangi şıkta doğru olarak verilmiştir?

CEVAP: 

ARK

 

 15. SORU

Anne karnındaki bebekleri sarmalayan plasentada, ilk kez mikro plastik parçacıklar tespit edildi.

Bu parçacıkların mavi, kırmızı, turuncu veya pembe renklerde olmasının müsebbibi acaba neydi?

CEVAP:

A) Rengârenk ambalajlar

B) Kozmetik ürünler

C) Gıda boyaları

D) Hepsi

 

16. SORU

Eskiler, kışın yaprak dökmeyen ağaçların meyvesi de, yaprağıda şifadır derler. Bu hususiyeti sebebiyle hayat ağacı veya ölmez ağaç da denir.

Bu ağaç hangisidir?

 

CEVAP:

ZEYTİN

 

17. SORU

Osman Nevres’e ait olan aşağıdaki beyitlerde şair neyi anlatmak istemiştir?

Önün ardın gözet, fikr-i dakik et onda bir söyle

Öğütme ağzına her ne gelirse asiyab-asa

 

CEVAP:

İnsan sözünü bilerek konuşmalıdır, ağzına her geleni dillendirmemelidir.

 

18. SORU

Öğretmen ve arkadaşları ile yüz yüze teması kesilen, hasta olma korkusu yaşayan bazı çocuklarda psikolojik problemlerin baş gösterdiği saptandı.

Hangisi bunlardan değildir?

CEVAP:

A) Travma sonrası stres bozukluğu

B) Sosyal kaygı bozukluğu

C) Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu

D) Ayrılık kaygısı bozukluğu

 

19. SORU

Osmanlı alimleri padişahın huzurunda ilmi musahabeler şeklinde dersler okurlardı. Ramazan-ı Şerif günlerinde okunan bu derslere ne isim verilirdi?

CEVAP:

Huzur Dersleri

 

20. SORU

İnsan ve Hayat Şubat sayısı bulmaca şifresi hangisidir?

CEVAP:

YEL DEĞİRMENİ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın