1. SORU

İstanbul’un fethinden itibaren şehirlerin merkezlerine esnafın, tüccarın kıymetli mal ve evraklarının muhafaza edildiği büyük yapılar inşa edildi.

Aynı zamanda mücevher, değerli taşlar, pahalı kumaşlar ve silahların da satıldığı bu yerlere ne ad verilirdi?

CEVAP:

A) Han

B) Kervansaray

C) Arasta

D) Bedesten

2. SORU

Ustalarının elinde birer sanat eserine dönüşen miğferler sadece demirden ibaret değildi. Çünkü madde manaya hizmet ettiğinde madde olmaktan çıkardı. Cenk meydanlarında yiğitlerin baş tacı olan miğferi enbiyanın baş tacı olan efendimizde kullanmıştı.

Kaynaklarda peygamber efendimize ait olduğu zikredilen iki miğferin isimleri nelerdir?

CEVAP:

A) Zatul fudul ve Fidda
B) Müveşşah ve Sebuğ
C) Zerdiyye ve Betra
D) Mucez ve Müvcer

3. SORU

Masivadan el yuyup mahlukattan ümmidi kes

Virdin olsun her nefes: Allah bes, baki heves

Nabi’nin bu veciz beytinde hangi güzel ahlak vurgulanmıştır?

CEVAP:

A) Daima el temizliğine dikkat etmek

B) Fakirlere karşı cömert olmaya heves etmek

C) Düşmana karşı ümitsiz olmamak

D) Allah’tan başkasından ümitvar olmayıp daima O’na yönelmek

4. SORU

Şekerin anavatanı Doğu ve Güneydoğu Asya’dır. Burada insanlar beş bin yıldır şeker kamışı tüketiyordu. Ama dünya onu İslam fetihleri ile tanıdı.

Peki Şekerin ilk defa kristal olarak üretilmesi nerede gerçekleşmiştir?

CEVAP:

A) Hindistan

B) Çin

C) Jamaika

D) Sugaristan

5. SORU

Şeyh Şamil. Kafkasların Kartalı. Ruslara karşı verdiği 30 yıllık mücadele bir kahramanlık destanı olarak tarihe geçmiştir.

Ahir ömründe 10 yıl süren Rus esaretinden sonra Hacca gitmek üzere 1869’ da İstanbul’a gelen bu namlı komutan acaba hangi padişah tarafından kabul edilmiştir?

CEVAP:

A) Sultan 2. Abdülhamit Han

B) Sultan Abdülmecit Han

C) Sultan Abdülaziz Han

D) Sultan Vahdettin Han

6. SORU

İmam-ı Birgivi Hz. Tarikat-ı Muhammediye adlı enfes eserinin ardından devrin Osmanlı Sadrazamı ile bir görüşme yapar. Kendisinden beklendiği gibi korku ve kaygı duymadan devlet katında, halk arasında, tekke ve dergâhlarda gördüğü eksikleri dile getirir.

İmam Birgivi’nin görüştüğü Osmanlı paşası kimdi?

CEVAP:

A) Sokullu Mehmet Paşa

B) Merzifonlu Kara Mustafa Paşa

C) Semiz Ali Paşa

D) Pargalı İbrahim Paşa

7. SORU (DİKKAT SORUSU)

Bugün 27 Şubat 2021 Cumartesi. 46 yıl önce 27 Şubat 1975 hangi güne denk gelmişti?

CEVAP: Perşembe

8. SORU

Ömer bin Abdülaziz’in bir aziz dostu bir akşam halifenin konuğu olur. Ansızın yel esince mumun ışığı söner.
Odacısını rahatsız etmek istemeyen ve mumu kendisi yakan Ömer bin Abdülaziz kendisine şaşkınlıkla bakan misafirine ne söylemiştir?

CEVAP: Zahmet vermek insaf olmaz

9. SORU

Kaşgarlı Mahmut’a göre ‘’konaklamak’’ ne demektir?

CEVAP: ‘’Konak’’ darı demektir. Konaklamak darı ekmeği yemektir.

10. SORU

Bir adam İmam Ahmet bin Hanbel Hazretlerine ‘’Ben Mekke-i Mükerreme yolculuğuna azıksız çıkarak tevekkül etmiş olmak istiyorum’’ der.

İmam Hanbel’in ‘’O halde kafileden ayrı tek başına mı çıkacaksın’’ sorusuna adam ‘’Hayır’’ deyince Ahmet bin Hanbel Hz. lerinin cevabı ne olur?

CEVAP:

A) Allah yol selameti versin. Yol sadakasını vermeyi unutma.

B) Sen insanların çantalarına tevekkül etmişsin

C) İşin zor Allah kabul etsin

D) Sen buna tevekkül mü diyorsun.

11. SORU

Eve kapanmayla beraber artan stres insanları daha fazla yemeye yönlendiriyor. Stresin insanı yemeye sevk etmesinin nedeni nedir?

CEVAP:

A) Artan şeker ihtiyacını karşılamak

B) Yemek esnasında neşe ve ödül duygusu bir arada yaşandığı için
C) Mikroplarla savaşmak için
D) Protein ihtiyacını karşılamak için

Peki, bu görevin adı nedir?

12. SORU

Endonezya mutfağı denilince balık ve etin çok çeşitli baharat ve tropikal meyvelerle sunumu akla gelir. Etler şerbetlerle terbiye edilir. Ve tabi ki meyveler baş tacıdır. Hele biri var ki meyvelerin kralı kabul edilir bölgede. Yendiğinde direk tesir eder ve hemen kanı ısıtır. İlk tadımda biraz değişik gelse de sonra alışkanlık yapar.

Yüksek proteinli bu meyvenin adı nedir?

CEVAP:

A) Büryan

B) Padang

C) Kari kambing

D) Düryen

13. SORU

Zeytine acılık veren; meyveyi kurt, kuş ve böceklerden koruyan maddedir. Hem antioksidan hem antiviral olan bu şifalı cevherin adı nedir?

CEVAP:

A) Oliva
B) Oleropin
C) Oksidetör
D) Aloe vera

 

14. SORU

İşte dünyaya düşenin akıbeti böyledir. Önce cinsi ve türü tanımlanır, sonra ait olduğu yere iade edilir. Bir gök taşıda olsa;

Yıl 1888. Musul Vilayeti ’ne iki göktaşı düşer. Numuneler Vilayet’ ten Dahiliye’ye, oradan Sadaret’e ve bir üst yazı ile Padişah’a arz edilir. Önce Müze-i Hümayu’na, sonra cinsi tespit edilmekle rasathaneye intikal eder.

Bu taşın cinsi nedir?

CEVAP: 

A) Bolit

B) Asteroit

C) Meteor

D) Aydolit

 15. SORU

Birden fazla lisan bilene poliglot denir. En az 12 lisanı akıcı konuşana hiperpoliglot.  12 dil bilmesek te bir hiperpoliglottan alacağımız dersler olabilir. Çok dil öğrenmenin 4 maddelik özeti nedir?

CEVAP:

A) Dinlemek / İzlemek / Yazmak / Konuşmak

B) Keyif duymak / Yöntem tespiti / Sistemli çalışma / Sabır ve istikrar

C) Çalışmak / çalışmak / çalışmak / çalışmak

D) Para / Para / Para / Para

16. SORU

“Sun” gazetesi maliyetin altında satış fiyatıyla girer piyasaya. İlk tahlilde zararda gibidir. Elbette bu bir stratejidir. Sonra mı?
Tiraj sıralamasında ilk sıraya yükselir. Artık onun için kazanma zamanıdır. Reklam üzerine batının tarihi gelişimini inceleyen Tim Wu veriyor bu örneği. Bu hacimli çalışmanın adı nedir?

CEVAP:

A) Bedavanın Bedeli
B) Dikkat Tacirliği
C) Fare Kapanı
D) Karaman’ın Koyunu

17. SORU

İnsanoğlu ne kadar güçlü, cesaretli olursa olsun, mutlaka korkuları vardır. Bazen bir bit, bir at sineği, bazen de gözle görülemeyen bir virüs…

Görünmeyen tehlike ve düşman görünenden daha fazla zarar vericidir. Tıpkı iki kaşımızın arasındaki gibi … Ömer Seyfettin’in berber dükkanında geçen ve insanın korkularını anlattığı hikayenin ismi aşağıdakilerden hangisidir?

CEVAP:

A) KAŞAĞI

B) CESARET

C) KORKU

D) BOMBA

18. SORU

Diyetin gerektirdiği irade karşısında bedenin zayıflamayı reddedişi vardır. İnsan bu ikisi arasında kalır ve nihayet birini seçer.

İradeyi seçip sabırla hedeflediği kiloya ulaşan kişi vücudun direnişini kırmak için en az kaç ay bu kilosunu korumalıdır?

CEVAP:

A) 3 AY

B) 40 GÜN

C) 6 AY

D) 1 YIL

19. SORU

İnsanlar, kitaplar ve finansal yatırımlar hakkındaki fikirlerimizi düzenli olarak gözden geçirmek önemlidir. Neden?

CEVAP:

A) Teknoloji ve modayla uyum içinde olmamızı sağlar

B) Aynı hatada uzun süre bekleyip vakit kaybetmemek için

C) Yeni trendleri kaçırmamak için

D) Dostu düşmanı tanımak için

20. SORU

Yedikıta Şubat sayısına ait bulmacanın şifresi nedir?

CEVAP:

A) Müşkülpesent

B) Receb-i Şerif

C) Hüsnükabul

D) Regaip

 

 

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın